Lee House

Lafayette, California

The Lee House is located on a 2.3 acre estate parcel in the Happy Valley neighborhood of Lafayette, California.  The relatively flat site is bordered on all sides by mature landscaping including California live oaks and redwood trees, tall English Laurel, Privet and Oleander hedges and a year-round creek.  This new home replaces a 1938 pre-existing home, substantially within the previous home’s footprint, thereby protecting and maintaining much of the pre-existing landscape.

The new 10,000 square foot home is organized in a H-shaped plan, with a large two-story ‘great room’ in the center of the composition, flanked by two-story wings.  On the ground floor, kitchen and family areas are located in the east wing, while a private office, guest suite and gym occupy the west wing.  Upstairs, children’s bedrooms are located above the family wing while the master suite is designed as a private retreat, with a separate office, in the west wing.  A floating bridge pierces the ‘great room’ and connects the two wings at the upper level.

Exterior landscape features include a new tennis court, various lawn and garden environments, and a new swimming pool oriented north-south.  The swimming pool and adjacent terrace are partially covered by an asymmetrical shade structure supported by two offset linear walls.